RSS

IOΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

05 Ιαν.

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο φημισμένος ποταμός της Αγίας Γραφής, αρχίζει από τους πρόποδες του όρους Ερμών καθώς και απο τα όρη Λίβανο και Αντιλίβανο στο βορρά, και φθάνει στη λίμνη της Τιβεριάδας. Ξαναφεύγει από το χαμηλότερο σημείο της λίμνης και μετά από 220χλμ. έρχεται και χύνει τα νερά του στη Νεκρά Θάλασσα
Η λέξη Ιορδάνης, σημιτικά «Γιαράντ» και εβραικά «Γιαρντέν», σημαίνει ορμητικός, αφού η κλίση του από το βορειότερο μέρος μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα φτάνει τα 1000 μέτρα και απ’ εδώ ίσως να πήρε το ονομά του. «Γιαρντεν» σημαίνει κατεβαίνει. Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού εκτείνεται από το βορρά προς νότο και είναι αρκετά γόνιμη. Η περιοχή ποτίζεται από τα νερά του καθώς και από πηγές. Παράγονται μπανάνες, χουρμάδες, βαμβάκι και λαχανικά. Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια τεράστια τάφρος, που θεωρείται σαν ένα από τα βαθύτερα σύγκλινα του κόσμου.
Το ιερό αυτό ποτάμο κατά την χειμερινή περίοδο φουσκώνει από τα βρόχινα νερά, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι παρά ένα ασήμαντο ποταμάκι με λιγοστά νερά Ο Ιορδάνης ποταμός είναι η κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ που διασχίζει τη χώρα από το βορρά προς νότο και αποτελεί τα φυσικά σύνορα με την Ιορδανία. Το βάθος του και το πλάτος του ποικίλει. Ο ποταμός εκτός απο τον προτεύοντα ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στην οικονομίκη ανάπτυξη του Ισραήλ, συνδέθηκε με πολλά θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα. Στην έρημο του Ιορδάνη ασκήτευε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εδώ βαπτίστηκε ο Κύριος μας. Τον Ιορδάνη πέρασαν και οι Εβραίοι κοντά στην Ιεριχώ με επικεφαλής τον Ιησού του Ναυή, όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο και αφόυ περιπλανήθηκαν στην έρημο για 40 χρόνια. Από εδώ επίσης έγινε και η ανάληψη του προφήτη Ηλία στον ουρανό. Στην έρημο ασκήτευε και η οσία Μαρία η Αιγυπτία και ο αββάς Ζωσιμάς. Υπάρχουν και σήμερα πολλά μοναστήρια, διότι ασκητές και αναχωρητές αναπαύονται ιδιαίτερα μέσα στην έρημο.
Αφ’ ότου τα νερά του βαπτίστηκε ο Ιησούς, έγινε ιερό προσκύνημα των χριστιανών. Το βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό καθιερώθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το νερό του ως αγίασμα, μεταφέρεται σ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Ήδη από τον 3μ.Χ. αιώνα ο τόπος της βαφτίσεως του Κυρίου είχε καθιερωθεί στο νότιο άκρο του ποταμού Ιορδάνη και ακριβώ απέναντι απο την πόλη Ιεριχώ. Στο σημείο αυτό τα νερά είναι ρηχά και η τοποθεσία ονομάζεται Βηθαβαρά (πέρασμα). Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη δυτική όχθη υψώνεται επιβλητικά και μοιάζει με μεσαιωνικό φρούριο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το σημερινό του κτίριο ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα από το ελληνικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
Δυστηχώς σήμερα οι προσκυνητές λόγω της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας δεν μπορούν να πλησιάσουν στο σημείο αυτό του Ιορδάνη και η βάπτισή τους γίνεται σε άλλο σημείο του ποταμού (Τιβεριάδα). Μόνο την ημέρα των Θεοφανίων και τη Μ. Τρίτη επιτρέπεται στους χριστιανούς με επικεφαλής τον Πατριάρχη να τελέσουν τον αγιασμό των υδάτων στο σημείο που βαπτίστηκε ο Ιησούς. Η τελετή ξεκινάει από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.Image

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Ιανουαρίου 5, 2013 in Uncategorized

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
ΣΗΜΕΡΟΝ

ἐὰν τῆς φωνῆς αὐτοῦ ἀκούσητε, μὴ σκληρύνητε τὰς καρδίας ὑμῶν

Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep

Εδώ ο Expaganus γράφει ό,τι θέλει

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

THE MIND OF RD REVILO

Conscious Thought: Driven by Intelligent Awareness

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: